burger / citoyen(ne)

ALGEMEEN

Richtlijn (2011/62/EU) en wijziging Richtlijn 2001/83/EG.

Deze richtlijn moet voorkomen dat vervalste geneesmiddelen in de legale distributieketen terechtkomen. Vergunninghouders en fabrikanten zijn verplicht om verpakkingscodes in het Europees Geneesmiddelen Verificatiesysteem  (EMVS) op te laden. Dit systeem garandeert de “echtheid” van geneesmiddelen via een end-to-end verificatie.

SCHEMATISCHE VOORSTELLING

PRODUCT FLOW EMVS

Elk Europees land moet een nationaal geneesmiddelencontrolesysteem implementeren.

Elk Europees land (van de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland) moet een nationaal geneesmiddelenverificatiesysteem (National Medicines Verification System – NMVS) implementeren. Dat wordt opgezet en beheerd door een nationale geneesmiddelen verificatie organisatie (National Medicines Verification Organisation – NMVO). In België wordt deze taak door BeMVO (Belgian Medicines Verification Organisation vzw) uitgevoerd.

Het NMVS is een verificatieplatform.  Apotheken of andere geregistreerde partijen – zoals groothandelaars, artsen die zelf geneesmiddelen verstrekken of ziekenhuisapotheken – moeten dit platform gebruiken om de authenticiteit van een product te controleren.

Geneesmiddelen bestellen via internet: waar moet je op letten?

Voorschriftplichtige geneesmiddelen kunnen via internet besteld worden, maar moeten steeds in een reguliere apotheek afgehaald worden.

In juli 2015 is het uniforme, groene EU-logo ingevoerd waarmee je simpel en snel kunt controleren of een online apotheek legaal handelt. Het gebruik van dit logo is verplicht voor alle online apotheken. Door de uniformiteit van het logo wordt de hoogste transparantie en zekerheid gewaarborgd.

meer informatie op website FAGG

logo interenetapotheken